Mina tankar, funderingar och vardag..........

Jag pratade väldigt mycket med min mormor om gamla tider och bad henne att berätta saker för mig som hon mindes och hade upplevt. Jag tyckte att det var  intressant att lyssna till, jag har ända sedan jag var liten varit tyckt om att lyssna till berättelser från svunnen tid. Och ibland skrev jag ner det hon hade berättat för mig, så att jag inte skulle glömma hur det var.

På min anteckning så står det; "Pratat med Ingrid den 28 december 1995".

Det fanns en kvinna som hette Annie, hon var gift med en man som hette Kalle och de bodde i Kösebo, några kilometer från Grönskåra. Min mormor var vid denna tidpunkten omkring 16 år och bodde i Tämshult med sina föräldrar och sin syster. Hon hade en dag varit i Flatehult tillsammans med sin syster och tittat på tåget, det fanns en tågstation med postutlämning där. När de gick hem mötte de denna kvinnan som hette Annie, hon kom från sitt hem i Kösebo då och gick emot Kråksmåla kyrkby. Hon hade en stor rutig sjal med fransar om sig och en lång kjol. De växlade några ord när de möttes, men min mormor mindes inte vad de pratade om. De möttes vid ett ställe som de förr kallade "sopstångebacken". Det var på kvällen någon gång omkring 6-7 tiden.

Efter ett par dagar berättar de för min mormor att Annie hade hängt sig i ett träd i en grimma, ute i Kråksmåla utanför kyrkan. När min mormor och hennes syster mötte henne några kvällar innan, var hon ute på sin sista promenad, för att gå ut till kyrkan och hänga sig där. Antagligen hade hon grimman som hon hängde sig ,i under sin stora sjal som hon hade på sig den kvällen. Det var en man som hette Janne som bodde på sin gård intill kyrkan som kom ut tidigt på morgonen, och fick se henne hänga i trädet. Han blev rädd och tyckte att det liknade hans piga, så han sprang hem till sin ladugård och tittade, men då satt hon på sin mjölkpall och mjölkade korna. Det var inte hon, utan det var Annie från Kösebo.....

Som det sades när de talade om detta var det på grund av "pengabrist" som hon valde att avsluta sitt liv. Antagligen var de väldigt fattiga, så att hon kunde inte se någon utväg i sin fattigdom, och med mycket hunger och ångest inför sin situation. Hon hade innan hon gick hemifrån satt fram äggkorgen med ägg på köksbordet, sedan hade hon begett sig ut på sin sista promenad. Och hon hade antagligen valt att gå ut till Kråksmåla och hänga sig utanför kyrkan för att spara på "likskjutsen", så att de slippa betala för den. Vad tänkte denna kvinna på när hon gick dit ut för att avsluta sitt liv. Stannade hon upp någon gång och funderade på att vända om hem igen, har jag tänkt många gånger!

Ca ett år efter att hon hade hängt sig valde även hennes man att avsluta sitt liv på samma sätt, och jag tror det var hemma på höskullen han hängde sig. Ett tag efter faderns bortgång försvann även sonen Erik och de befarade att även han hade tagit sitt liv, men han kom lyckligtvis fram senare.

Denna händelse talade min mormor om flera gånger, så jag förstod att det var något som hade präntat sig fast i hennes minne och som hon tänkte på ibland. Idag är det nog svårt att riktigt sätta sig in i Hur fattigt och hur svårt en del hade det förr. Men man får en inblick i deras "nöd" när man hör såna här berättelser. Jag har själv aldrig kunnat glömma denna berättelse och har tänkt på den ibland. Jag undrar hur det sedan gick för sonen Erik som blev kvar, hur präglade det honom resten av sitt liv när han hade mist båda sina föräldrar så tragiskt.................

Mitt i byn, i "krysset" som vi kallar det för, så gör de alltid reklam för Fagerhults marknad ett tag innan den är. FAGERHULTS MARKNAD 20 JULI står det på vimplen som de alltid sätter upp på staketet till det gamla gästgiveriet här i byn. Nu är Fagerhults marknad en stormarknad, men när jag var liten var det bara en väldigt liten marknad med bara ett par stånd man kunde handla i. Jag minns när jag gick i skolan fick vi be våra föräldrar att få ta med oss lite "marknadspengar" till skolan, och efter maten fick man lov att gå ner till marknadsstånden en stund med vår lärare och handla lite. Då var marknaden alltid någon dag i veckan som man gick i skolan. Jag minns att karameller var det som stod högst på önskelistan att få köpa i första hand, sedan någon liten leksak också om det var något man tyckte om. Detta var en "stor dag" tyckte jag och såg fram emot att få gå dit och handla, det var lite spännande och skoldagen blev lite roligare. Idag är Fagerhults marknad en stormarknad, och den är alltid på en lördag - den 20 Juli. Det är en stor dag för Samhället, då lever hela byn upp med mycket folk och feststämning. Inne i hembygdsgården som ligger strax intill marknadsplatsen spelas det musik under dagen också, det brukar alltid vara kl.12.00 tror jag. Det spelas folkmusik av ett stort och duktigt gäng med spelmenn med ledning av Bengt Lövberg som är bördig härifrån Grönskåra. Han är riksspeleman och hans son har nyligen blivit det också, väldigt duktiga båda två. Bengt Lövberg är även en väldigt duktig finsnickare och har sin fars snickarverkstad kvar neranför mitt hus här i byn också. Det brukar alltid vara mycket folk och väldigt hög stämning inne i hembygdsgården när de spelar sin folkmusik. Jag ser alltid fram emot att få lyssna på dem varje marknadsdag!
Igår var jag ute och skördade av min lavendel som jag har i trädgården. Jag gjorde små buketter och hängde upp för torkning. Jag ska ha den torkade lavendeln bland annat till att göra lavendelolja på, jag gjorde det förra året. Jag tycker att lavendel har en underbar doft, sedan har den också en del bra hälsoegenskaper. Jag har hällt upp lite lavendelolja i en liten glasflaska som jag har vid sängen på nattduksbordet. När jag känner att jag börjar få spänningsvärk, huvudvärk så tar jag lite lavendelolja på fingertopperna och masserar in vid tinningarna och vid hårfästet i nacken och det känns skönt. Lavendel har en avslappnande effekt på kroppen, den är bra om man är spänd och har svårt att sova. Jag har läst att om man gör sig ett varmt fotbad och häller ett par droppar med lavendelolja i så ska man lättare kunna somna efter det. Något som jag själv har en bra effekt av och som jag har gjort, är att tappa upp sig ett varmt bad och hälla i lite lavendelolja och bada i detta innan man lägger sig. Man blir skönt avslappnad i kroppen, det dofter gott, det känns skönt om man har värk och spända muskler i kroppen också. Sedan somnar man i regel väldigt gott. Lavendelolja tror jag en del har som massageolja också eftersom det har dessa hälsoegenskaper. Igår tog jag även och gjorde en salva med lavendelolja. Jag hade inget recept ,men jag blandade ihop bivax, lavendelolja och cocosolja och smälte samman det på spisen och hällde upp i en burk. Krämen kändes skön på huden och den doftade gott. Både blommor, blad och stjälkar innehåller garvsyra som har en sårläkande effekt. En salva gjord på lavendel kan strykas på infekterade sår. Lavendelolja ska också vara bra som myggmedel läste jag igår - jag Måste pröva det! Något annat som ska vara bra också är att pälsänglar Inte gillar doften av lavendel, så gör små söta doftpåsar med lavendel i och lägg dem i garderoben. Namnet "lavendula" kommer från latinets lavare som betyder tvätta och man använde förr i tiden lavendel när man tvättade sig. Det vanligaste är den blå lavendeln, sorten "Dwarf Blue är den mest härdiga och den som doftar mest ( blåviolett färg har blommorna) Men det finns även lavendel som är vit eller rosa. Fjärilslavendeln som jag köpte i våras var rosa, väldigt söt. På blomsterspråket så betyder lavendel Lycka..................
Denna rosbusken vann jag på "Rosens dag" i Nybro för två år sedan. Jag tycker den är så härlig - "polkagrisrandig". Men tyvärr vet jag inte vad den heter, jag hittar inte namnlappen på den. Den slog ut med första blommorna för ett par dagar sen. I år har jag tyvärr inte möjlighet att åka på "Rosens dag", de har den på Capellagården på Öland denna sommaren. Det är ett mycket trevligt utflyktsmål som jag kan rekommendera att åka på.
Jag var ute på Kråksmåla kyrkogård häromdagen och gjorde fint på mina anhörigas gravar. De närmaste anhöriga som vilar där är min mamma och mormor, men har även äldre släktingar som är begravda där. Jag tycker att kyrkan och klockstapeln är mycket fin här på denna kyrkogården. Varje allahelgon åker jag hit ut och lägger gravdekorationer på gravarna, tänder ljus och sedan går jag på en gudstjänst i kyrkan. Under gudstjänsten läser de också upp vilka som har gått bort under året och tänder ett ljus för varje namn. Efter gudstjänsten får de anhöriga till den som har gått bort, gå fram till prästen och de överlämnar då ljuset till de anhöriga. Det ljus som tändes när de läste upp den avlidnes namn. DET tycker jag är en fin tradition, ljuset blir ett "minne" att spara och ha kvar sedan. Efter gudstjänsten går jag alltid ut på kyrkogården och går runt och tittar och står vid mina gravar ett tag. DENNA stund är nästan lite "magisk" upplever jag det som. Alla dessa ljus som då är tända runt omkring på gravarna gör att det blir en fantastisk vacker miljö. Anhöriga går omkring lugnt och stilla där och tittar till sina gravar och stämningen där är så "stilla" och rofylld på något sätt. Det lyser fint från kyrkan också och det är svårt att åka därifrån, har jag upplevt många gånger. Men oftast gör årstiden att det är kallt och man lätt blir frusen. Då är det sedan skönt att åka hem och tända en brasa i kaminen för man fryser Alltid om fötterna och händerna hur mycket man än klär på sig. Tillbaka i tiden delades byn Grönskåra upp i två delar, det som delade den var badebodaån som rinner genom byn. Bodde man på "min sida" då tillhörde man Kråksmåla kyrka och bodde man på den andra sidan så tillhörde man Fagerhults kyrka.

Senaste kommentarer

30.10 | 06:17

Tack för den historian 😊 Länsman hade ett rum i huset som var en cell. Med galler för fönstret och handbojor som satt fast i väggen.

19.10 | 13:40

Min farmors far ,torpare i Björkshult, slängde e. Gång fjärdingsmannen i backen på Fagerhults marknad. Han fick sedan gå till Tämshult och be om nåd.

22.01 | 15:45

Om du följer järnvägsgatan bort tills den svänger vänster över i Bergsliden så ligger gamla stationshuset en bit in på höger sida.

19.01 | 15:08

Men vilket hus är det idag ? Järnvägsgatan 12 eller 14 eller des huset på andra sidan gatan lindvägen 1 ? Spännande....