Mina tankar, funderingar och vardag..........

Tack för servicen ni har gett oss genom åren med bensinmack och lanthandel i er ägo! Jag uppskattade båda sakerna mycket. Och saknar dom....
Städning vid badet i Grönskåra, för några år sedan. Från vänster, Birgitta och Carey Johansson, till höger Eira Axelsson.
Detta året 2020 som kommer att gå till historien. Hade någon sagt detta till mig för några år sen, att detta skulle inträffa som vi har varit med om nu.....då hade jag nog tänkt att personen har i alla fall livlig fantasi. För detta vi har varit med om nu i denna pandemi, hade jag i alla fall aldrig kunnat tro innan. De allra flesta har nog prövats mycket under denna tiden på olika sätt. Och man får be en stilla bön för alla de som har mist sitt liv och till de anhöriga som kämpar med sorg och saknad. Och till alla inom olika branscher som har jobbat med det som är kopplat till de sjuka och avlidna. Vad skulle vi ha gjort utan ert trogna och fina jobb ni har givit oss och fortsätter att göra! En stor Elog till alla! Tiden känns lång och seg och man går liksom i någon slags väntan hela tiden, att vardagen ska bli normal igen. Men kommer den verkligen att gå tillbaka till det ”normala” igen? Jag vet att jag sa när vi var mitt uppe i den tyngsta tiden här i Sverige, till en person; -Någonstans mitt i allt detta sorgliga tycker jag att det är intressant att få se vad som kommer ut på andra sidan efter denna tiden. För jag undrar om vardagen verkligen kommer att gå tillbaka till det som var innan? Men det behöver inte vara negativt! Utan ur denna stora prövning tror jag att det kommer att kunna föddas mycket nya och goda saker också. Sånt som aldrig hade uppstått utan detta mörker vi har tvingats gå igenom nu..... Det öppnar dörrar som aldrig hade öppnats annars och kreativiteten och fantasin har fått full kraft genom detta. Här i byn har det trots denna coronatid ändå hänt lite saker. Vi fick tyvärr inte ta del av något trevligt valborgsfirande, midsommarfirande, loppis eller någon grötfest framöver på Isabogården i år. Men vi har fått en ny fin lekställning till barnen vid badplatsen. Och inte långt från krysset har vi fått en nybyggd lekplats också. Ett hus i byn har sålts denna våren. Det nybyggda huset som byggdes där Tage Josefsson hade sitt skrädderi. Och ett hus har byggts upp efter en brand strax utanför byn, i Högsbyårhult. Och en gård i grannbyn har blivit till salu. Och vi har fått vår gamla fina järnvägsbro renoverad. Mycket glädjande! Var rädda om er och varandra 🌸

Tidningen "Såningsmannen" grundades 1905 av Johan Lindström Saxon. Senare, försvann tidningen Såningsmannen och 1964 - 1987 bildades veckotidningen "Saxons Veckotidning". Det var en veckotidning som utgavs av Lindströms förlag AB. År 1987 slogs tidningen ihop med Hemmets Journal.

 

Av Ahrvid Engholm,

John Saxon (född Lindström, 1895 -1935) blev genom den populära veckotidningen Såningsmannen en av Sveriges både mest inflytelserika och kontroversiella publicister. Allt det kan vi läsa om i biografin "John L Saxon och hans tid" (Hjalmarson & Högberg Bokförlag, 2005). 

 

Saxon börjar sin karriär genom att engagera sig i dagspressen på landsbygden. I denna bok kan vi bland annat läsa om diverse rättsprocesser som Saxon och hans konkurrenter drev mot varandra, vilket ger en bild av en stridbar tidningsman med fasta men ibland udda principer.

 

1905 startade Saxon veckotidningen "Såningsmannen" som skulle vara en populärt hållen, prisbillig veckotidning för Vårt folk. Han ville nå den enkle bonden, arbetaren, tjänstefolket och den Vanliga människan.

Han ville också sprida diverse idéer som ofta var på kant medetablissemanget och ibland av mer udda slag. Han var  nykterist och vegetarian och avskydde tobaksbruk och tyckte att kaffe var inte heller nyttigt. Han idealiserade det jordnära livet på landsbygden i motsats till det hektiska storstadslivet.

 

Ett egenartat inslag i det Saxonska programmet var hans kampanj mot vaccination, som han ansåg ledde till sjukdom snarare än att förebygga den.

 

Såningsmannen blev snart mycket populär. Under Saxons levnad nådde den en upplaga på 70 000 exemplar. Saxon blev ett namn i var mans mun.

När Dagens Nyheters läsare 1920 röstade om vem sommar Sveriges populäraste man, kom Saxon på andra plats, slagen av endast Hjalmar Branting.

 

Noveller fick gott om utrymme. Saxon menade att de "gav fantasin näring och var karaktärsdanande" Från och med 1922 ökade till och med sidantalet, från åtta sidor till tolv, för att få plats med fler noveller och dessutom  följetonger.

 

Året efter grundade Saxon tidningen Lektyr, som främst inriktade sig på det skönlitterära. Denna tidningen var något helt annat än en Herrtidning och hade  fram till 1960-talet främst äventyr och noveller. 

Saxon själv var författare. Han skrev ofta i sina egna tidningar , ibland rent under pseudonym. Bland Saxons mer udda verknings romanen "Världsborgen - en berättelse om huru människorna ska kunna bli lyckliga" (1894). Den behandlar ett framtida lyckorike där alla flyttat ut på landet och blir lyckliga av att leva på ett enkelt jordbruk. Stadslivet beskrivs som osunt och onaturligt.

 

Saxon engagerade sig i folkomröstningen om rusdrycker och tyckte inte att kräftor krävde dessa drycker. Allt som var roligt var fördärvligt - jazzmusik gillade han inte heller.

 

Saxons veckotidning slogs 1987 ihop med Hemmets Journal. Fler av hans tidningar lever än idag.

 

 

Senaste kommentarer

30.10 | 06:17

Tack för den historian 😊 Länsman hade ett rum i huset som var en cell. Med galler för fönstret och handbojor som satt fast i väggen.

19.10 | 13:40

Min farmors far ,torpare i Björkshult, slängde e. Gång fjärdingsmannen i backen på Fagerhults marknad. Han fick sedan gå till Tämshult och be om nåd.

22.01 | 15:45

Om du följer järnvägsgatan bort tills den svänger vänster över i Bergsliden så ligger gamla stationshuset en bit in på höger sida.

19.01 | 15:08

Men vilket hus är det idag ? Järnvägsgatan 12 eller 14 eller des huset på andra sidan gatan lindvägen 1 ? Spännande....