Mina tankar, funderingar och vardag..........

Jag fick rosor på min födelsedag. De var så vackra och luktade så gott!

Kung Adolf Fredrik lär ha ätit ihjäl sig på Semlor år 1771. Enligt svenska bageriförbundet äter svenskarna fyra till fem semlor per person och år.

Förr var Semlan den sista glimten av sötsaker innan fastan.

I södra sverige har man alltid kallat bakelsen för fastlagsbulle, vilket vittnar om semlans relation till den så kallade fastlagen. Förr kallades de tre sista dagarna innan fastan för fläsksöndag, bullemåndag och fettisdagen. Då firade man att man fortfarande fick äta kött, fläsk och ägg. Semlan var en sista glimt av det riktigt goda. En dag senare , på Askondagen, startade en 40 dagar lång fasta med strikt diet, berättar Nils Milltoft.

Semlans historia härrör från 1250-talet, när man gjorde fastlagsbröd smaksatt med kummin. Bröden lades i kokande salt vatten och bakades sedan ut. Senare tillkom nya ingredienser. Jästen introducerades på 1750-talet. Ökade kunskaper om veteodling gjord att tillgången på vetemjö blev större. Semlan med mandelmassa  och grädde lanserades av svenska konditorier i början av 1900-talet.

På vissa håll i landet äter man fortfarande Semlan med varm mjölk. seden kommer från en tysk tradition, som innebar att man åt  "heisse wecken", det vill säga "heta kilar" i kokande mjölk. Översättningen till svenska blev hetvägg. År 1771 lär kung Adolf Fredrik ha ätit ihjäl sig på bakelsen. Då hade bullarna en kil-liknande form, för att rymmas på botten av en kastrull där de mandelfyllda bakverken kokades i mjölk före serveringen........

Är det inte Bert karlsson som är så himla glad åt semlor också, och som sitter med i Semelakademin??  Jag har för mig att jag har hört det någon gång.

Att enstaka människor bryter upp från sina hembygd och söker sig nya hem i fjärran land är i och för sig inget ovanligt. Så har skett i alla tider, och orsakerna har varit skiftande och individuella.

Men helt annorlunda blir bilden när stora befolkningsgrupper samtidigt beslutar sig för att lämna sina hem och emigrera till andra länder. 1800-talsemigrationen från Europa till Amerika är ett sådant massfenomen som inte upphört att fascinera eftervärlden.

Var var det för mäktiga krafter som drev dessa miljoner människor att emigrera? Mer är en miljon människor lämnade Sverige, hela socknar avfolknades, var femte svensk bosatte sig på andra sidan Atlanten. Den stora utvandringen under 1800-talet kan beskrivas på olika sätt -  den kan ses som en historisk process  med forskares ögon eller ur den enskilda människans synvinkel.

Mellan åren 1850 och 1930 utvandrade omkring 39 miljoner människor från Europa till Nordamerika i den största folkvandringen i männsklighetens historia. I samband med denna jättelika folkomflyttningen uppstår naturligtvis en rad frågor. Varifrån kom utvandrarna? Varför lämnade de sina hem? Hur anpassade de sig i sitt nya hemland?

En faktor som var direkt avgörande för emigrationen som vi kan peka på var; de förbättrade kommunikationerna. Tekniska förutsättningar för en folkvandring av detta format hade inte funnits före 1800-talets mitt, vare sig det var fråga om fartyg för atlantresor i stor skala eller möjligheter att sprida emigrationspropaganda. Ångbåten som förhållandvis säkert kunde frakta kanske tusen emigranter mellan Europa och Amerika på ett par vackor var alltså en av förutsättningarna. Järnvägarna som förde emigranterna först till utskeppningshamnarna och sedan från New York till den Amerikanska västern var en annan.

När det gäller orsakerna till den stora utvandringen brukar forskarna  tala om "push-faktorer" eller "pull-faktorer". Med "push-faktorer" menas de förhållande i Europa som kan antas ha påverkat den enskilda människans att utvandra. Folkökningen, eller snarare dess följder, var en "push-faktor". Förtryck av politisk, religiös, social eller ekonomisk art var andra orsaker av samma pådrivande slag. Och vi kan öka listan med de bristande möjligheterna till en dräglig försörjning, med oviljan att göra militärtjänst och med en direkt misär orsakad av hungersnöd och samhällets bristande sociala samvete.

Men kanske dessa faktorer ändå inte hade räckt för att sätta igång Emigrationsvågen om det inte hade funnits starka "pull-faktorer", intensiva lockelser från Amerika. Man kan räkna upp den goda tillgången på jord, de rikliga arbetstillfällena, de höga lönerna, den politiska och religiösa friheten, frånvaron av av en social överklass av europeisk typ och möjlighet att med egen kraft skapa förmögenhet och välstånd.

Och "pull-faktorena" blev förstärkta av medveten propaganda från dem som hade vinning av emigrationen och av omedveten reklam från dem som i brev hem beskrev sitt nya liv.

Utvandringen gick i vågor. Ett hungerår i Europa ökade strömmen, rykten om guldfynd i Amerika likaså. En lagstiftningsåtgärd i en europeisk stat, exempelvis en utökning av värnplikten, kunde också fylla några extra emigrantfartyg, och när underrättelsen om att nya landområden uppläts för nybyggare fattade många tvehågsna ett slutgiltigt beslut.

Den svenska emigrationen började på allvar komma igång på 1840-talet. Under 1850-talet lämnade drygt 15 000 svenskar sina hem och sedan ökade strömmen för att kulminera under missväxtåren i slutet av 1860-talet, 1868-70 emigrerade 80 000 svenskar.

             (Från boken Emigranter)

 

Jag har en släkting som emigrerade till Amerika, och som jag har funnit ättlingar till idag. De har även varit här i Sverige och hälsat på och fått se en del av sina "rötter". Det är mycket  spännande att kunna "knyta ihop banden" igen, med flera generationer emellan. Jag tror att det är väldigt många svenskar som finner släktingar i Amerika om de börjar släktforska, eftersom det var såna mängder som emigrerade ut till det "förlovade landet" som vi kan läsa om.

För något år sedan så satt jag och lyssnade på radiopgrogrammet Karlavagnen på kvällen. Det handlade om "Alternativ medicin och behandling" till den vanliga behandlingen och medicin inom sjukvården. Då ringde en kvinna in och berättade om att hon hade fått cancer och de hade inte gett henne stort hopp. Då fick hon tips av en vän om "Tibetansk svamp", och började att äta filen som man får från svampen. När hon kom till läkarna efter ett tag tittade de på henne väldigt förvånat och länge, hennes värden hade blivit mycket bättre mot alla dåliga odds, och de förstod inte hur detta hade kunnat ske. Och jag tror att hon var helt frisk när hon ringde in, hon mådde i alla fall väldigt bra då minns jag.

Jag skaffade denna svamp och började äta den och har gjort sedan dess. Den har mycket läkande egenskaper, och det är på den svampen som de gör Kefir, som man kan köpa i affären och äta.

Här är lite fakta om den som jag har skrivit av från nätet.

 

"Tibetansk svamp"

1. Reglerar kroppens motståndskraft.

2. Botar hjärtsjukdom, åldersförkalkning och har positiv verkan på kolersterolnivån.

3. Läker gallan, gallblåsan och gallbesvär.

4. Lindrar mage, botar magsår och läker tolvfingertarm.

5. Svampen producerar en egen antibiotika och botar inflammationer i kroppens alla organ.

6. Läker buksportkörteln, lever och mjälte.

7. Reglerar blodtrycket.

8. Läker njurarna och kontrollerar njursystemet.

9. Förhindrar utvecklandet av metastaser.

10. Fördröjer åldrandet.

11. Bekämpat trötthet och innehåller alla nödvändiga vitaminer för dagsbehovet.

 

Man kan lägga svampen i getmjölk, komjölk, hästmjölk, soyamjölk och kokosmjölk. jag lägger den i Soyamjölk eftersom jag har allergi mot vanlig komjölk.

Om ni går in på nätet och slår på  "Kefir - Wikipedia"  och läser kan ni får mer fakta om det där.

En läsare av min hemsida gav mig ett tips, att läsa en "allergisida" som hennes man hade gjort. Det var väldigt gulligt av henne, och sidan var mycket bra, så den kan jag rekommendera  till andra att läsa också!

Det handlar om allergi mot citronsyra, som jag också har. Jag misstänker att det kanske är många som reagerar på detta och blir sjuka, och förstår inte varför? Men skulle de få vetskap om det, kanske de skulle kunna bli bra. Det är ju fantastiskt om man kan hjälpa varandra i såna här saker. Hälsan är ju så viktig för oss alla......................

Sidan har adressen;  http//.allt2.se/fri-fran-allergi/index.html

Citronsyra "gömmer" sig i mycket som man kanske aldrig tänker på när man äter. 

Senaste kommentarer

30.10 | 06:17

Tack för den historian 😊 Länsman hade ett rum i huset som var en cell. Med galler för fönstret och handbojor som satt fast i väggen.

19.10 | 13:40

Min farmors far ,torpare i Björkshult, slängde e. Gång fjärdingsmannen i backen på Fagerhults marknad. Han fick sedan gå till Tämshult och be om nåd.

22.01 | 15:45

Om du följer järnvägsgatan bort tills den svänger vänster över i Bergsliden så ligger gamla stationshuset en bit in på höger sida.

19.01 | 15:08

Men vilket hus är det idag ? Järnvägsgatan 12 eller 14 eller des huset på andra sidan gatan lindvägen 1 ? Spännande....