Mina tankar, funderingar och vardag..........

För ett tag sedan började jag fundera på en sak, jag tyckte att jag mindes att jag vid något tillfälle hade läst om att det fanns en tidning förr som hette "Såningsmannen". Jag undrade om jag mindes rätt och började söka fakta om det och fann ett svar. Det var rätt, det har funnits en tidning med det namnet förr, och sedan läste jag om grundaren och där tyckte jag att det kom fram en intressant sak.

Tidningen "Såningsmannen" startades redan 1904-1905 av en man vid namnet Johan Lindström Saxon. 1930 trycker de ca 50 000 tidningar och 1940 är de uppe i ca 100 000 exemplar. Den präglas av hans idealistiska program. Det skrivs om folks politiska rättigheter, moral, nykterhet, bildningsgrad, hälsa och livsglädje. Han skrev själv i tidningen under signaturen "Saxon". Namnet "Såningsmannen" på tidningen säger hann sig ha tagit från en norsk dikt.

Han var vegetarian, och han gick bort 1935, men tidningen fortsatte att tryckas till 1964 då den fortsatte som "Saxons" tidning.

Han var stark djurvän och grundade 1903 Svenska Vegetariska Föreningen som fortfarande finns kvar. Han engagerade sig också internationellt och var ordförande i den Internationella Vegetariska Unionen mellan 1922-1923.

När en vanlig läkare inte kunde  hjälpa Johan Lindströms Saxons fru Anna med hennes magsjukdom, vände sig familjen då till en sjukgymnast i Örebro som utbildat sig hos den amerikanske vegetarianen John Harvey Kellog (Uppfinnaren av cornflakes). Anna fick hjälp av av denne man och Johan förstod att vegetarisk kost var nyttig och billig.

Tidningen Saxons minns jag mycket väl från min uppväxt, det var roligt att läsa om kopplingen av tidningen tillbaka i tiden.

Vegetarian kanske man tänker att det är något som människor har valt att vara mer i "nutiden", men här ser man att det går långt tillbaka i tiden, att personer valde att vara det då också. Han grundade förningen Svenska Vegetariska Föreningen redan 1903, så redan då valde folk bort att äta kött, det var intressant tyckte jag...........................

När man stiger upp en morgon när det är bistert och kallt ute, tänker man på att man snart är där ute i kylan, om man ska iväg på morgonen. Man börjar då fundera på vad som är det varmaste man kan ta på sig  för att man inte ska frysa alldeles för mycket. Men ansiktet "klär man" inte på som de andra kroppsdelarna, men jag fick ett bra tips för några år sedan som jag brukar göra. Om man tar en ganska fet hudkräm/ ansiktskräm och smörjer in ett bra lager  innan man går ut  "biter inte kylan" i ansiktet lika mycket. Man upplever det inte lika kallt i ansiktet, krämen skyddar huden lite. Jag själv tycker att det har varit bra att göra....................

Det är alltid värt mödan att ta sig ut och vistas i naturen. När solen  stiger upp och lyser gnistrande i snön, fåglarna börjar sjunga för oss igen och vinterlandskapet är  otroligt vackert när snön täcker träden. Går man in  i skogen eller på en skogsväg, upplever jag det många gånger som att man har kommit in i ett "Sagolandskap" från en saga........................

Det här är granskotts-sirap som jag gjorde i somras. Jag gick ut och plockade en massa späda fina granskott och gjorde sirap på. Jag tar ofta den i ingerfärsthe som jag gör själv, ett par skedar. Jag tror att den är ganska rik på c-vitamin också. Ingerfärsthe dricker jag mycket när jag är förkyld, jag tycker att det lindrar en del då. Jag skalar en ingerfära och skär och hackar lite småbitar och lägger i en kopp och häller över kokand vatten. Sedan får det dra ett tag. Silar bort ingerfäran och häller i ett par skedar granskotts-sirap. Jag erkänner att jag ej har tagit reda på om man får plocka granskott enligt allemansrätten, utan att fråga markägaren först om tillåtelse. Förr i tiden fick man inte plocka hasselnötter varsomhelst, utan att man var tvungen att fråga markägaren om tillåtelse först, var det en man som berättade för mig.
Amaryllis är en blomma jag tycker väldigt mycket om. Den här tvåfärgade som jag köpte blommade fint nu vid jul. Den var röd och vit. Amaryllislöken kommer från Sydamerikas högländer. Den kom till Europa från Peru i slutet av 1700-talet. Men de amaryllisarna som vi odlar här nu är hybrider, korsningar. I Sverige odlar vi inte lökarna, vi driver dem bara. Förädlingsarbetet pågår ständigt i Sydamerika, Sydafrika och Holland, det är därifrån vi får våra lökar.

Senaste kommentarer

30.10 | 06:17

Tack för den historian 😊 Länsman hade ett rum i huset som var en cell. Med galler för fönstret och handbojor som satt fast i väggen.

19.10 | 13:40

Min farmors far ,torpare i Björkshult, slängde e. Gång fjärdingsmannen i backen på Fagerhults marknad. Han fick sedan gå till Tämshult och be om nåd.

22.01 | 15:45

Om du följer järnvägsgatan bort tills den svänger vänster över i Bergsliden så ligger gamla stationshuset en bit in på höger sida.

19.01 | 15:08

Men vilket hus är det idag ? Järnvägsgatan 12 eller 14 eller des huset på andra sidan gatan lindvägen 1 ? Spännande....