Mina tankar, funderingar och vardag..........

Den "vandrande Mamsell Betty, Friherrarinnan" kallade nog många henne för, hon var väl ingen riktig "lufferska", bara en mycket säregen vandrerska i våra östsmåländska bygder.

Betty föddes en höstdag i Rumskulla socken i Kalmar län 1841. Hennes föräldrar anade då aldrig hur mycket lidande  deras vackra lilla dotter skulle få genomgå under sin levnad. Familjen bestod av fyra barn och föräldrarna. Hon växte upp och blev en mycket vacker och stilig kvinna, och hon var livligt eftertraktad och beundrad av allt manfolk. Hon blev också omtyckt för sitt vänliga sätt och sin stora charm. När hon var 18 år skickades hon av sina föräldrar till en flickpension i Karlskrona, där hon fick en god bildning och sällskapstalang, samt fick lära sig finsömnad, knyppling, broderier m.m. Hon hade heller inte några svårigheter att få anställning hos "bättre familjer sedan. Men tyvärr så dog hennes mor tidigt och efter hennes död så fick Betty vara husmor i föräldrahemmet. År 1863 flyttade Betty med sin far som var hyttmästare från Rejmyre tillsammans med Frans Emil Björkman ned till Skoga nybyggda glasbruk intill Alsterån i Kråksmåla socken. Där startade de upp glasbruket, men tyvärr så avled även hennes far efter bara ett och ett halvt år och endast ett par dagars sjukdom, och Betty blev lämnad helt ensam. Hon fick senare anställning hos en lågadels-släkt i Mjöshult,en by inte långt ifrån Tämshult. Där fick hon börja  jobba som lillpiga, men tyvärr så kom det att leda till en katasrof i hennes liv och det förändrades för alltid. Det gick för Betty som det gått för så många fattiga flickor med tjänst i familjer av högre stånd, hon blev med barn. Det var den unge friherren Klas som var far till barnet, det hade varit ett trevligt tidsfördriv för honom bara, men för Betty var detta en stor lycka för hon hade blivit mycket förälskad i sin Friherre Klas. Han hustru var svårt sjuk, lam och sängliggandes och han lovade Betty löften om framtiden som hon trodde på. Men Han blev Väldigt arg när hon berättade om sitt barn hon väntade med honom och hon fick avsked meddetsamma på grått papper och blev brutalt utkörd från huset. Här slutade hennes lyckliga, sorglösa ungdomsår och rann ut i sanden.

Betty fick återvända själv och gravid till Skoga glasbruk och fick bo i ett rum och kök där. Klas förnekade faderskapet bestämt och Betty hade tagit stor själslig skada av att hon var sviken, övergiven av sin stora kärlek och väntade ett "oäkta barn". Betty födde en liten söt flicka, som hon gav namnet Klasina efter fadern Klas. Men han fortsatte att förneka faderskapet och svor sig fri i rätten. Flickan kom efter några år till en fosterfamilj i trakten, och hon växte upp och blev lika vacker och älsklig som sin mor.

Men Betty hade tagit mycket skada av allt och blev lite "underlig". Hon bodde kvar på Skoga till 1903, då revs bruksbyggnaderna där hon hade haft sitt hem. I sin själssvaghet trodde hon sig vara rättmätig maka till friherren och väntade att han skulle komma och hämta henne. Gång på gång så smyckade hon sitt rum med blommor för att ta emot sin väntande make, men han kom Aldrig till henne. Friherren Klas reste till Tyskland, men kom tillbaka efter några år med en ny tysk fru.

När glasbruksbyggnaderna revs så blev Betty hemlös och hon började sin vandring längs vägarna, nu var hon endast hänvisad till barmhärtiga människors välvilja. Några av hennes käraste ägodelar bar hon med sig i ett knyte på sin vandring till vänner och bekanta, men även till kända och okända människor.

Betty fick veta att Klas hade kommit tillbaka till Mjöshult igen från Tyskland, hon var fortfarande mycket förälskad i honom. Hon smög sig en gång osedd fram till gården då hon fick se sin "rival" i ett fönster. Kvinnan i huset fick syn på Betty som smög utanför och ropade högt åt henne;

- Förbannad vare du och måtte allt ont i världen vederfaras dig!

Hon kom främst att vandra i  Kalmar län, såsom Fagerhult, men besökte även de övriga smålandslänen, Älghult och de södra delarna av Åseda. För det mesta blev hon väl mottagen och bemött med medlidande. Ofta stannade hon flera veckor på en och samma plats och egentligen tiggde hon inte. Hon blev erbjuden mat och sängplats, och som ersättning utförde hon vackra broderier, knyppling och finsömnad.

Tyst och stilla, med beslöjad och frånvarande blick vandrade hon på vägarna under flera år. Hon ofredade ingen och ville själv vara i fred och ensam med sina tankar och drömmar.

Trots att Betty berövats all jordisk lycka och förlorat allt, så fanns det en viss stolthet hos henne och hon höll styvt på rang och klasskillnad. Själv räknade hon sig till den samhällsklass som särskilt på den tiden ansågs som "finare". Hon besökte heller inte vilka hem som helst. Alltid presenterade hon sig som friherrinna, och så ville hon också bli kallad. Men hon kände att hon hade en livsuppgift till. När hon träffade unga och ogifta kunde hon uppträda som äktenskapsförmedlare. Nog var detta en svår och grannlaga uppgift, men hon trodde sig ha förmedlat många lyckliga äktenskap. För dessa tjänster så avfodrade hon brudgummen en liten  ersättning, gärna en vacker sjal eller annan persedel. 

Under åren som gick så hann hennes dotter att växa upp, och även hon var mycket vacker. Hon gifte sig i 20-års åldern och födde ett tvillingpar, men tyvärr så avled hon i barnsäng i samband med det. Så Betty fick ännu en sorg att bära på när hon nåddes av att hennes vackra lilla dotter hade avlidit.

En person, bosatt vid Björkshults nu nedlagda glasbruk, minns henne väl från sin tid som skolpojke i mitten av 1910 - talet. Betty gick då ofta till glasbruket, troligen därför att hennes barndomshem efter Skoga glasbruks nedläggande flyttats till Björkshult, där bostadskasernen senare brann ner. Men medan den ännu fanns kvar, gick hon in på brukets kontor och frågade efter nyckeln till sitt hem. Hon hade också för vana att gå till en telefonstolpe "för att telefonera". En snöig vinterdag hade en pojke mött henne på vägen, klädd i sommarkläder, men med grova skor på fötterna och en kraftig yllehalsduk. Pojkens  mor hade sagt till honom att han skulle vara snäll mot Betty om han mötte henne.

- Det är synd om stackars Betty, kalla henne gärna för mamsell eller friherrinna, hade modern bett honom om. Så en dag möttes de två, och Betty hade bett honom att trampa upp en liten väg i snön fram till telefonstolpen, och det gjorde han. Hon vandrade ner till stolpen med högburet huvud, där ställde hon sig och tittade upp emot telefontrådarna och höll en dialog. Kanske hon kunde "tolka" ett stilla sus i trådarna som ett svar. Hon gick sedan nöjd tillbaka till pojken och sade till honom; Du var en snäll liten gosse, hade jag haft en tjugofemöring skulle du ha fått den, men nu har jag tyvärr inga pengar.

De sista åren av sitt liv blev Betty gammal och orkeslös och höll sig mest inom sin hemsocken. Det sägs att det var beklämmande att se den då 80-åriga vandrerskan böjd och grå, stödd på sitt paraply i ena handen och med ett knyte i den andra komma gående, nästan med släpande steg efter vägarna. Många gånger följd av en grupp nyfikna och skrattande barn efter sig. men till slut ingrep myndighetrna och 1924 blev hon omhändertagen och förd till ålderdomshemmet. Detta var säkert en förödmjukelse för henne, men kanske något förmildrande känsla genom att hon var förvissad om att Klas, friherren betalade vården för henne på hemmet.

När Klas fyllde 100 år, så skrev Betty ett brev till honom, för hon väntade fortfarande att han skulle komma tillbaka till henne. På ålderdomshemmet ville hon genom sin "högre" rang gärna bli lite "extra uppassad", och tyckte sig efter hand finna sig till rätta. Senare så bröt hon benet på hemmet och en kort tid efter så tillstötte lunginflammation. En ung läkare besökte henne under hennes sjukdomstid, och hon presenterade sig då som "Friherrinnan Betty". Läkaren bugade sig djupt för henne, och hon sträckte fram sin feberheta hand, medans han tittade lite forskande på Betty. Sedan frågade hon doktorn;  Säg herr doktor, det är väl en "fin sjukdom" jag har. Han svarade henne att det var en Mycket fin sjukdom hon bar på. Då log hon ett ljust leende och sa; Tack doktorn, då är jag Mycket nöjd.............När doktorn var i dörren för att lämna henne så ropade hon efter honom och sa, Friherre Klas Betalar för mig här! Då ska han få betala mitt besök också svarade doktorn henne och gick.

Två dagar senare avled Betty, Friherrinnan. Då kistan med hennes stoft en februari söndag sänktes i graven på Kråksmåla kyrkogård följde många människor henne till den sista vilan och den svarta kistan skymdes av blommor...............

 

Hade Betty äntligen fått ro i sin själ och fått träffa sin lilla flicka igen i himlen, efter ett långt, tungt och sorgefyllt liv?

Jag hoppas verkligen det av hela mitt hjärta, för denna berättelsen ha gripit tag i mig mycket. Jag har funderat många gånger på hur det gick för hennes barnbarn sedan som var ett tvillingpar!

 

Detta gamla vykortet har jag fått av en god vän, det är skickat till en kvinna här i Grönskåra, det står till; Fröken Nanny Gullberg. Jag undrar vem hon var och i vilket hus hon bodde. Jag känner inte igen hennes namn alls. Ni kan se baksidan av vykortet på bilden under. Jag tycker mycket om gamla vykort, jag tycker att de är vackra på något sätt!
Poststämpeln ser man väl är Grönskåra, men jag har lite svårt att se vilket år det är skickat, är det 1904?
Nu har jag ett bra tag funnit sån ro i att bara sitta i vävstolen och väva. Jag har under en längre tid gått och titta på min väv lite då och då, men har aldrig känt den rätta inspirationen och ron att kunna sätta mig ner där. Men i mitten av december gick jag in i rummet en dag och kände jag sån längtan, den "rätta inspirationen" infann sig! 'Det var himla roligt tyckte jag! Sedan har jag vävt flera gånger vid olika tillfälle. När jag har satt mig där har jag känt det som att jag har kunnat stänga ute världen och bara kunnat njuta av stunden. Har du något "andrum" där du känner något liknande? Var då rädd om det och återkom till det med jämna mellanrum och hämta kraft där....

Det var en besökare på min hemsida som ställde en fråga till mig innan jul. Jag ska berätta det jag vet nu, men hoppas på att finna mer svar.

En kvinna berättar för mig att hon har köpt ett väldigt fint ekskåp, och på baksidan av skåpet står det;

"Stina Eriksson  Grönskåra  29 -3 -1921".

 Hon frågar mig om Jag vet vem denna kvinnan är?  Jag har pratat med några personer om det, men ska fråga några till och hoppas på att få mer information om det då. Jag Tror att kvinnan har växt upp i ett hus här i Grönskåra by. Huset finns med på bildserien om Grönskåra som jag visar här. Om man tittar under bildspelet och texterna, på de små bilderna är det bild 10, det stor blå huset med en vacker glasveranda och ett stort träd till vänster om huset (Vinterbild). Det har bott en släkt där med namnet Eriksson, och den släkten äger huset fortfarande, men vad jag har hört så är huset till salu nu. Jag kan tänka mig att skåpet har stått i detta huset och hon kanske fick det med sig när hon sedan lämnade sitt föräldrahem. Det fanns en kvinna som hette Britta Eriksson som jobbade på banken här i byn när jag var liten och kom från den släkten också. Vad jag har fått fram så var dessa kvinnor syskon. Mannen som bodde i detta hus när jag var liten hette Sture Eriksson. Han har lämnat mycket anteckningar till gruppen som skrev boken "Grönskåra i gamla tider"". Där finns anteckningar som han har lämnat som källmaterial från sin "farfars dagbok".

Det skulle vara väldigt trevligt att få se en bild på detta skåpet också, och få veta Var du har köpt det. Skulle du som har köpt det vilja skicka ett foto till mig på det?  Du kan finna en mailadress till mig under fliken "kontakta mig", eller på första sidan under bilden.

Men jag fortsätter att söka mer information om det.................

Vad trevligt att du hörde av dig om detta till mig!

 

Senaste kommentarer

30.10 | 06:17

Tack för den historian 😊 Länsman hade ett rum i huset som var en cell. Med galler för fönstret och handbojor som satt fast i väggen.

19.10 | 13:40

Min farmors far ,torpare i Björkshult, slängde e. Gång fjärdingsmannen i backen på Fagerhults marknad. Han fick sedan gå till Tämshult och be om nåd.

22.01 | 15:45

Om du följer järnvägsgatan bort tills den svänger vänster över i Bergsliden så ligger gamla stationshuset en bit in på höger sida.

19.01 | 15:08

Men vilket hus är det idag ? Järnvägsgatan 12 eller 14 eller des huset på andra sidan gatan lindvägen 1 ? Spännande....